Biografija

Tinkara Kovač je glasbenica, pevka, diplomirana flavtistka, mentorica, producentka, avtorica glasbe, priredb in besedil.

Od leta 1997, ko je izdala svoj prvi single, Veter z juga, je najprej pri založbi ZKP RTV Slovenija izdala dva albuma (Ne odhaja poletje in Košček neba), od leta 2001 je za založbo Dallas Records do danes izdala še tri studijske albume (Na robu kroga, O-range in aQa) – eden od teh (O-range) je v mednarodni različici izšel tudi v Italiji, Hrvaški, Makedoniji in Grčiji (EMI) – ter en single (Spezzacuori), en posebni projekt v štirih jezikih (Enigma) v sodelovanju s furlansko založbo Numar Un in eno kompilacijo z največjimi uspešnicami (Vsak je svoje sreče Kovač). Leta 2012 je izdala (Dallas Records) posebni album priredb ex-jugoslovanskih skladb v sodelovanju s producentom Iztokom Turkom (Rastemo). V januarju 2013 je ustanovila svojo založbo T-key Music in izdala posebni projekt uspavank, zazibank in glasbenih pripovedk za lahko noč v narečjih slovenske in hrvaške Istre, Furlanije-Julijske krajine in Obalno-kraške regije, z naslovom Zazibanke. V letu je 2016 je prav tako v samozaložbi izdala album Dober dan, življenje in ga pospremila s številnimi glasbenimi gosti v živo na celovečernem koncertu v Cankarjevem domu. V letu 2017 je izdala za angleško neodvisno založbo Plaza Mayor album Cuori di ossigeno, ki je zbirka sodelovanj, potovanj in spominov s prestižnimi mednarodnimi gosti. Vse skladbe so odpete v italijanskem jeziku. Album je v digitalni distribuciji po celem svetu, v fizični pa v Franciji, Angliji, Italiji, Sloveniji in na Kitajskem.

 

V dvaindvajsetih letih svojega delovanja na glasbeni sceni je prejela številne nagrade in priznanja: prva nagrada na Festivalu MMS 1997, osem Zlatih petelinov leta 1998, zlata in platinasta odličja za vse albume, druga nagrada na izboru za Evrovizijo v Sloveniji leta 1999, najboljši video in skladba na TV MP3 NOW v Londonu leta 2000, uvrstitev njene avtorske skladbe Reason Why med deset najboljših na tekmovanju ISC leta 2003, glavna nagrada in nagrada za najboljšo interpretacijo na festivalu MMS 2014, zmaga na EMI 2016 in finale na Eurosongu 2016, najbolj predvajana skladba leta 2016, skladba Spet, in drugo.

 

S svojimi številnimi in raznolikimi zasedbami je od leta 1996 odigrala preko 1000 koncertov v Sloveniji, Hrvaški, Avstriji in Italiji. Med pomembnejša mednarodna sodelovanja na odru in v studiu uvršča Iana Andersona (Jethro Tull), Roberta Planta (Led Zeppelin), Carlosa Nuneza (The Chieftains), Dana Laveryja (Tonic), Massima Bubolo, Bobbyija Sola, Niccoloja Fabija, Bungara, Kati Garbi, Gina Santercoleja in Paula Millnsa.

 

Med letom 2014 in 2018 je na Mednarodni in Britanski šoli v Ljubljani poučevala vokal, skupinsko igranje ter prečno in kljunasto flavto. 

Od leta 2014 do letos je bila predsednica Društva Vilenica, ki je v tem času vodil in organiziral šest edicij literarnih in likovnih nagrad za otroke "Mlada Vilenica" in sodeloval pri šestih mednarodnih edicijah "Festivala Vilenica". Od leta 2016 do letos je bila predsednica Sindikata glasbenikov Slovenije in se je aktivno zavzemala za izboljšavo medijske zakonodaje in zakonodaje o avtorski in njej sorodnim pravicam.

Leta 2017 je izdala svoj knjižni prvenec, glasbeno-izobraževalno slikanico z naslovom Tinka Tonka Flavtofonka in neandertalčeva piščal iz Divjih bab.

Leta 2018 je doživela svoj gledališki krst in sicer v predstavi Kdo je napravil Vidku srajčico (Fran Levstik/Boris A Novak) v vlogi Vidkove mame. Predstava je nastala v koprodukciji med Prešernovim gledališčem Kranj in Gledališčem Koper.

V istem letu je igrala Vilo Zorico v predstavi Ciciban, ustvarjene po predlogi Župančičevih Mehurčkov, s strani režiserke Renate Vidic. Leto kasneje pa je igrala vlogo mame, v predstavi Mehurčki, prav tako ustvarjene po predlogi večne otroške poezije Otona Župančiča, avtor besedila in režiser je Jaka Ivanc.

V letu 2019 je sprejela povabilo avtorice Barbare Volčič, da pod režisersko taktirko Vladimirja Jurca igra in poje ob Maji Blagovič v predstavi z naslovom Gola.

V letu 2019 je nastopila na 39. Festivalu Melodij Morja in Sonca in s skladbo Bodi z mano do konca prejela glavno nagrado, nagrado za najboljše besedilo, katere avtorica je, nagrado za najboljšo glasbo pa je prejel njen soavtor  Aleš Klinar.

Predvidoma v mesecu maju 2021 izdaja svoj album z naslovom ∞ ("Neskončnost").