NOVICE

Novice ... KMALU!
3.4.2019

Ravno poteka snemanje novih skladb. 

Tinka Tonka Flavtofonka in neandertalčeva piščal iz Divjih bab na gradu Snežnik, 2. junij 2018, ob 18.00

20.5.2018

Na idiličnem gradu Snežnik bosta glasbenica Tinkara Kovač in ilustratorka Kiki Klimt predstavili  svojo prvo skupno knjigo iz serije Flavtofonija: Tinka Tonka Flavtofonka in neandertalčeva piščal iz Divjih bab. Na ogled bodo ilustracije in ob otvoritvi boste lahko uživali v manjšem koncertu oziroma predstavi o Tinki Tonki.

Glasbena pravljica iz prve slikanice v zbirki opisuje prvo poznano najdeno glasbilo, neandertalčevo piščal, ki mu v glasbenem jeziku pravimo tidldibab. Glavna junakinja Tinka Tonka se je rodila v ledeni dobi, v jamskem paleolitskem najdišču Divje babe v razgibani pokrajini Idrijsko-Cerkljanskega hribovja v Sloveniji, kjer so leta 1995 našli najstarejšo piščal na svetu. In tako se začne njena zgodba vznemirljivih potovanj in raziskovanj skozi prostor in čas. Kakor pravi avtorica knjige Tinkara Kovač: “Ni vsak svoje sreče kovač, da bi se rodil v ledeni dobi in preživel do današnjih dni.“ No, Tinka Tonka Flavtofonka, pravljični lik v zbirki Flavtofonija, ima to srečo. Je pol človek in pol nadnaravno bitje, ki prosto potuje v prostoru in času, da bi razumela smisel sveta in povezave v njem. Najbolj pa jo zanimajo glasba, glasbila, flavte in piščali.

Tandem Tinkara Kovač in Kiki Klimt v fantazijsko-izobraževalni slikanici in glasbeni pravljici, v kateri nastopa Tinka Tonka, mlade bralce popeljeta v fantastični svet glasbe in kulturne dediščine. Predvsem pa nam skušata predstaviti eno v svetovnem merilu pomembnejših arheoloških najdb, piščal tidldibab, ki je bila najdena prav v Sloveniji.

Tinka Tonka Flavtofonka in neandertalčeva piščal iz Divjih bab je prva iz serije izobraževalnih slikanic. Z naslednja dogodivščino nas bo Tinka Tonka popeljala na Ptuj, kjer se skriva še en glasbenozgodovinski dragulj iz časa trubadurjev. V tretji prigodi bo šla malo v svet,  pot jo bo vodila do Grčije, kjer bo sreča pol kozla in pol človeka Pana in njegovo piščal sirinks, pa do boga plodnosti in prinašalca zgodb Kokopelija iz jugozahodne Amerike, do flavtista boga Krišne, krotilcev kač in Iana Andersona, ki spretno vihti svojo sodobno prečno rock flavto.

Slikanice pa so le en, prvi del širšega projekta FLAVTOFONIJA, ki je sestavljen iz treh sklopov. Prvi sklop je že omenjena knjižna zbirka, ki bralstvo seznanja z najrazličnejšimi glasbili in flavtami iz različnih zgodovinskih obdobij in z različnih koncev sveta. Drugi sklop projekta so različne, prav tako poučne, glasbene in pravljične predstave za otroke in novo nastajajočega orkestra flavt. Predvsem pa je FLAVTOFONIJA glasbeni izraz za zvok, ki ga v nihanju dajeta flavta in naše telo kot dve med seboj povezani resonančni posodi. Njun združeni zvok ima svojo silno ustvarjalno moč in dramatično sooblikuje pokrajino sveta znotraj in zunaj nas. Prav to je namen obeh avtoric: da z svojim delom zbudita v nas resonanco lepote umetnosti in ustvarjanja ter bralcem, poslušalcem in gledalcem približata bogato kulturno dediščino Slovenije in sveta.